Skriv in din e-postadress för att ta del av våra vinerbjudanden och gå vidare till Systembolaget.

ART NR 5256801 | CASTELORO RIPASSO SUPERIORE BIO | 750 ML | ALK 13,5% | 139 KR

Skriv in din e-postadress för att ta del av våra vinerbjudanden och gå vidare till Systembolaget.

Rik och kraftig Ripasso från ekologiska odlingar

Casteloro Ripasso Superiore är ett rikt och fylligt vin med elegant framtoning. Vinet bjuder på en doft av mörka körsbär, torkade plommon, färska örter, choklad och fat. Smaken är generös och djup och har samtidigt en fräschör som gör vinet utmärkt till många olika sorters mat. Njut till höstens kötträtter och grytor på vilt med smakrika tillbehör eller din italienska favoritmat. De begynnande mognadstonerna i vinet passar särskilt bra till svamprätter, varför inte en kantarelltoast eller pasta med Karl-Johan? Passar även utmärkt till lagrade hårdostar som Parmigiano Reggiano.

Casteloro Ripasso Superiore har fått fina recensioner av svensk vinpress.

BRA KÖP! – Elin Börjesson, Vinbörsen, augusti 2021
”Maxa myset med en förförisk Ripasso! Mörkare kvällar och kallare grader kräver sitt vin. När vi nu äntrar årets mysigaste säsong är det dags att på allvar plocka fram rödpanget. Varför inte fira ”happy new höst” med en smarrig Ripasso? Tänd värmeljusen, ladda ostbrickan – och korka upp”!

4,5 av 5 poäng, Boxtoppen, augusti 2021
”Denna ekologiska ripasso ur Casteloro-serien bjuder på fint fatkryddiga toner med mörk choklad, vanilj, körsbärspralin, tobak och läder samtidigt som det finns en strimma pomerans som lyfter vinets fräschör”.

Casteloro Valpolicella Ripasso Superiore 2018

Årgång 2018 erbjöd en varm och lång växtsäsong som gjorde att druvorna uppnådde perfekt mognad samtidigt som balansen mellan fruktmognad och fräschör bevarades. Druvorna är handplockade och kommer från utvalda vingårdar i Val di Negrar, en av 7 kommuner i Valpolicella som får producera Ripasso. Området kännetecknas av eleganta, strama och välstrukturerade viner.

Vinet tillverkas av ekologiska druvor som får jäsa en andra gång med skalen från Amarone-vin för att ge ytterligare smak, fyllighet och kraft. Beteckningen Superiore innebär noga utvalda druvor med extra druvmognad i kombination med extra lång lagringstid. Vinet lagras hela 18 månader varar 12 månader på ekfat för att uppnå optimal balans. Ekologiska odlingar är sällsynta i Valpolicella på grund av det fuktiga bergsklimatet, därför är det extra exklusivt med ekologisk Ripasso Superiore som nu lanseras för svenska vinälskare.

 

Valpolicella

Namnet Valpolicella betyder ”dalen med många vinkällare” och vinmakar-traditionen i området sträcker sig tillbaka till antiken. Likt många andra områden i Italien, som Piemonte och Toscana, har även Valpolicella sina inhemska druvsorter – Corvina, Corvinone, Molinara, Rondinella, Oseleta mfl. Det är dock inte druvsorterna som gjort vinerna härifrån kända och uppskattade världen över (oftast skrivs de inte ens ut på etiketten) utan metoden att torka druvorna för extra smak och komplexitet – den så kallade appassimento-metoden. Appassimento-metoden går ut på att torka druvorna inomhus under 3 månader före de pressas för att på så sätt koncentrera vinerna och ge dem ytterligare komplexitet. De torkade druvorna tappar ungefär 40% av sin vätska under torkningstiden och används sedan för produktion av både Amarone och Ripasso.

Produktnamn: Casteloro Valpolicella Ripasso Superiore Ecologico DOC 2018

Artikelnummer: 52568–01

Pris: 139kr

Volym: 75cl

Alkoholhalt: 13,5%

Sockerhalt: 0,7gram/100ml

Område: Valpolicella, Italien

Druvor: Corvina, Corvinone & Rondinella

All copyrights reserved © 2018 - Fields Wine Company